Gast van de raad

De gemeenteraad wil graag veel contact hebben met de inwoners. ‘Gasten van de raad’ is een nieuw initiatief in de Gôolse democratie. Inwoners van Goirle en Riel worden uitgenodigd voor een raadsvergadering en krijgen een kijkje achter de schermen bij de gemeenteraad. Voorafgaand aan de raadsvergadering worden de gasten ontvangen door burgemeester Mark van Stappershoef.

Programma
De gemeenteraad start met ‘Gasten van de raad’ om inwoners meer uitleg te kunnen geven over de lokale politiek. De Gasten van de raad krijgen in een informeel voorprogramma informatie over het raadswerk, de manier van vergaderen en hoe besluiten worden genomen. Ook wordt er vooruitgeblikt naar de raadsvergadering van die avond. Tenslotte vertellen raadsleden over hun raadswerk: waarom zijn ze in de politiek gegaan? Wat is leuk, wat bevalt minder goed? Wat zijn de contactmogelijkheden van burgers met de raadsleden? Na het voorprogramma volgen de gasten de raadsvergadering.
 
Vragen
Voor, tijdens en na de raadsvergadering is er veel ruimte voor het stellen van vragen. Ook wordt aan de gasten gevraagd hoe ze de avond hebben beleefd. De raad heeft een paar keer geëxperimenteerd met het initiatief Gasten van de raad. De reacties liepen uiteen: "De sfeer is over het algemeen prettig onder elkaar", "Het is wat formeler dan ik had verwacht" en "Goed om te horen wat raadsleden ervaren en waar ze tegenaan lopen".

Gôolse democratie
'Gasten van de raad' is één van de manieren waarop de gemeenteraad werkt aan de Gôolse democratie. Een democratie van betrokken burgers, die zich inzetten voor hun dorp. Een democratie waar we werken aan het wederzijds vertrouwen tussen samenleving en gemeentebestuur om Goirle nog mooier en beter maken.  

Aanmelden
Mensen die kennis willen maken met de lokale politiek, meer willen leren over hoe er besluiten worden genomen en hoe het is om te werken voor de raad, kunnen zich aanmelden via gemeenteraad@goirle.nl of (013) 5310 645. Geïnteresseerden kunnen zich dan persoonlijk aanmelden maar natuurlijk ook samen met hun buren, vertegenwoordigers van belangengroepen of andere verenigingen. Ze zijn allen van harte welkom op de eerstvolgende raadsvergadering (of één van de raadsvergaderingen daarna).